+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs
+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs

SVETSKA, A NAŠA!

Kućica na steni

KUĆICA NA STENI

Kućica na steni tj. kućica na Drini je veorvatno najpoznatiji objekat ovog kraja. Ova kućica je postala glavni turistički adut Bajine Bašte i čitavog regiona 2012. godine kada je grupa mađarskih novinara uslikala i prosledila “National Geographic” magazinu. Urednici magazina su odabrali tu fotografiju kao naslovnu.

Iako je šira javnost za nju saznala upravo te 2012. godine, sama kućica ima mnogo dužu istoriju. Ideja za pravljenje kućice datira iz leta 1968. godine od strane dečaka iz Bajine Bašte. Dok su se sedeći na steni odmarali od kupanja u Drini bio im je potreban neki zaklon od jarkog sunca. Iskoristili su daske sa obližnje srušene šupe i formirali su zaklon.

Iako je Drina već u jesen iste godine odnela sve daske, ideja je opstala. Sledeće godine je napravljena prva kućica. Od tada je Drina rušila kućicu više puta ali je ona iznova obnavljana. Čak su i betonski temelji korišćeni ali je Drina neumoljiva.

Nema sumnje da će kućica i reka voditi bitku još dugi niz godina. Ideja o kućici će uvek živeti, a do tada ona ostaje simbol Bajine Bašte koja je udaljena svega 2km od nje.

Pogledajte kako izgleda kućica

Napravite svoj izlet