+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs
+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs

LEKOVITI IZVOR NA PUTU DO ISTORIJSKE GRAĐEVINE

Lađevac i Manastir Rača

LAĐEVAC I MANASTIR RAČA

Vrelo Lađevac je u narodu poznat kao toplo vrelo i deo je rezervata prirode Kanjon Rača. Za ovo vrelo se veruje da poseduje lekovita svojstva pa je čest odabir turista koji imaju zdravstvenih problema sa očima i kožom. Temperatura je između 15 i 18 stepeni celzijusa, a u svakoj sekundi izvire oko 50 litara vode.

Pešačka staza duga 2100 metara prolazi pored vrela i vodi do Manastira Rača koji je uz arheološko nalazište Skit Svetog Đorđa sa crkvicom Banjom najznačajniji lokalitet u ovom predelu.

OVDE NEKI JAK NASLOV PREKO SLIKE

Manastir Rača je sagrađen još u 13. veku i tokom svoje istorije je posvedočio raznim dešavanjima. Ktitor manastira je kralj Dragutin, a sama građevina je rušena i obnavljana više puta. Tokom Drugog Svetskog rata u ovom manastiru je čuvano Miroslavljevo jevanđelje, najveći i najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka.

Čitav kanjon Rače je idealan za šetnje i planinarenje ali treba se imati na umu da je okolina kanjona dom mrkog medveda pa mere opreza moraju biti na visokom nivou. Mrki medved ne napada ljude, ugrožena je vrsta i lov na njega je strogo kažnjiv.

Pogledajte ispod kako izgleda manastir

Napravite svoj izlet

[contact-form-7 404 "Not Found"]