+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs
+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs

DRVENO CARSTVO KULTURE

Drvengrad

DRVENGRAD

Etno-selo Drvengrad (Kustendorf) je postalo poznato po svom neobičnom izgledu koje izgleda kao da je iz neke bajke. Ušuškan visoko na brdu Mećavnik, ovaj etno kompleks kao da dolazi iz nekih drugih, srećnijih vremena kada je sve bilo jednostavnije.

Ideju da se napravi čitavo ovo naselje dao je Emir Kusturica u pauzi snimanja filma “Život je čudo”. Sve građevine su napravljene od borovih stabala pa otuda i ne čudi što se zove Drvengrad.

Sve ulice ovog gradića (ima ih 13) su dobile imena po najpoznatijim srpskim ličnostima među kojima je centralno mesto dobio jedini srpski nobelovac Ivo Andrić. Preko 50 kućica napravljenih od drveta daju čarobnu sliku kada se naselje posmatra iz daljine.

Osim kućica i ulica, ovaj kompleks ima i bioskop, crkvu, sportski centar, pijacu, restorane, teniske terene i suvenirnice. Restorani i ostali objekti uglavnom nose imena Andrićevih likova, dok je bioskop nazvan po Stenliju Kjubriku.

Sportski centar “Prokleta avlija” nudi aktivnosti poput malog fudbala, košarke, odbojke i stonog tenisa. U okviru sportskog centra se nalazi i teretana, saune i zatvoreni bazen. U blizini se nalazi trim staza i skijalište Iver.

Na glavnom trgu nalazi se spomenik Ivi Andriću, a centralno mesto zauzima crkva Svetog Save koja je urađena po uzoru na ruske tradicionalne crkve od drveta. Čitavim selom odiše zvuk prošlih vremena koji se može naći samo u Andrićevim romanima.

Glavni događaj u Drvengradu počinje sredinom januara kada se tu održava svetski poznat filmski i muzički festival Kustendorf. Tada je moguće videti premijere svetske kinematografije ali i poznata lica poput Monike Beluči, Džoni Depa, Stane Katić i druge ličnosti iz sveta muzike i filma.

Pogledajte kako izgleda Drvengrad

Napravite svoj izlet

[contact-form-7 404 "Not Found"]