+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs
+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs

Tepih livada sačinjena od fosilizovanih ostataka

Crveni Potok

CRVENI POTOK

Prirodni rezervat Crveni Potok nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Tara na visoravni Mitrovac. Pod državnom je zaštitom kao prirodni rezervat prve kategorije zbog svojih tresetnih slojeva koji omogućavaju naučnicima pogled u daleku prošlost.

Ovi tresetni slojevi čuvaju fosilizovane ostatke praistorijskih biljaka pa su samim tim od krucijalnog značaja za naučni svet. Ovi treseti se formiraju odumiranjem bele mahovine koja jedina ovde može uspeti zbog specifičnih uslova.

Zemljište u ovom predelu ne propušta vodu, nema kiseonika, kiselost je velika, a temperatura niska. Time je onemogućeno raspadanje tako da se slojevi odumrle mahovine samo gomilaju. Prilikom hodanja se podloga ugiba pod nogama zbog čega su ovo mesto nazvali Tepih Livade.

Ovo tresište je staro hiljadama godina. Prvi slojevi su se počeli formirati još tokom Ledenog doba i od tada raste u proseku 1mm godišnje. U nekim delovima je izmerena debljina sloja od čak 4 metara.

U delovima rezervata gde nema tresišta nalazi se tipičan šumski predeo sa velikim brojem stabala smrče, jove, jele i Pančićeve omorike. Rezervat je ime dobio po boji potoka koji kroz njega prolazi. U svom gornjem delu, potok prelazi preko ilovače koja vodi daje preoznatljivu crvenu boju.

Pogledajte ispod kako izgleda Crveni potok

Napravite svoj izlet