+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs
+381 60 65 25 999 info@taratravel.rs

MOKRA GORA

SKRIVENI RAJ SRBIJE
SKRIVENI RAJ SRBIJE

MOKRA GORA

Mokra Gora je planinsko selo koje se nalazi između dve najlepše srpske planine – Zlatibora i Tare. Selo je od obe planine je pokupilo živopisne i idilične krajolike prirode i zbog toga je čest izbor za odmor i beg od gradske vreve.

Sama po sebi, Mokra Gora nije veliko naselje. Sa nešto preko 500 stanovnika na 55 kvadratnih kilometara spada u red malih ili srednjih sela. Ali baš to joj daje posebnu draž.

Pošto je na raskršću Tare i Zlatibora, ko god njih poseti obavezno dođe i do Mokre Gore jer autom nije potrebno više od 40 minuta vožnje.

Zbog bogatog kulutrnog nasleđa i neverovatnom florom i faunom, područje oko sela je proglašeno za Park prirode Šargan. Administrativno gledano, selo pripada opštini grada Užice, a izuzetno je dobro pokrivena magistralnim pravcima prema svim većim gradovima Srbije.

Jedan od kurioziteta vezan za Mokru Goru je i velika visinska razlika između najniže i najviše tačke. Najniža se nalazi na koti 460m, a najviša na 1544m nadmorske visine. Ime ovog sela se vezuje za anegdotu o vojnicima koji su želeli da založe vatru koristeći sirova drva. Nakon što im to nije pošlo za rukom, jedan od njih je prokomentarisao “Ala je ova gora mokra”.

Čitava Zapadna Srbija je poznata po gastronomiji i lokalnim specijalitetima. Iako prisutan u okolini, komplet lepinja kao specijalitet je doveden do savršenstva na Mokroj Gori. Dodajte na to i kajmak, pršutu i teletinu ispod sača koja se topi u ustima i osetićete eksploziju autentičnih ukusa koji se nikad ne zaboravlja.

Šta se može videti na Mokroj Gori?

Već smo napomenuli da Morka Gora nudi neverovatne krajolike netaknute prirode u kojoj može da se uživa u miru i tišini. Ovde je moguće pronaći desetine izvora lekovite mineralne vode. Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta niklom bogate rude koja je veoma retka i tražena u industriji. Upravo taj nikl daje izvorima visok sadržaj rastvorenih jona.

Međutim, ono što je Mokru Goru stavilo na turističku mapu su Šarganska osmica i etno-selo Drvengrad. Ovo dve turističke atrakcije su udahnule novi život Morkoj Gori. Samim tim one su nezaobilazni deo naše liste destinacija koje se moraju videti na Mokroj Gori:

Drvengrad

Šarganska osmica

Selo Kremna